The Gathering is niet meer weg te denken uit de internationale rockscene. Na vier jaar laat de band weer van zich horen en vieren ze in 2019 hun 30e verjaardag met een speciale set genaamd ‘Auto-reverse’. Zaterdag 23 maart strijken ze neer in Neushoorn om deze vette set te laten horen. Ondertussen blikken we terug en kijken vooruit met drummer Hans Rutten.

Wie inspireerde je muziek te gaan maken?

‘Persoonlijk ben ik geïnspireerd door bands als Rush en Voivod. Als band hebben we vele invloeden: Paradise Lost, Axegrinder, Celtic Frost, maar ook 4AD-bands zoals Cocteau Twins en Dead Can Dance. Verdere invloeden kwamen uit boeken van Jules Verne en H.G. Wells, en uit films. Toen we in 1989 in Oss begonnen met muziek maken, waren er veel lokale bands actief. Dat gaf ook een enorme push om zelf aan de slag te gaan.’

Wat is jullie best geschreven song?

‘Ik denk Travel. Daarin komt alles samen. Verder ben ik erg trots op Heroes For Ghosts. Beide nummers zijn een echte reis, een avontuur. Dat is denk ik onze sterke kant; we schetsen landschappen met onze muziek. Daarom focussen we ons live de laatste tijd op de wat langere nummers, zodat we een sfeer kunnen creëren.’

Wat is het raarste dat jullie ooit tijdens een optreden hebben meegemaakt?

‘Laatst kwam deze ter sprake: We hebben een keer een zeepbelmachine gekocht die zeepbellen het publiek in blies. Paste perfect bij ons. Alleen werd de vloer spekglad van de zeepsop. We zagen continu mensen uitglijden. We hebben het machientje maar weer verkocht.’

Wat heb je met Leeuwarden?

‘Veel. We speelden in 1995 in de Harmonie in een uitverkochte zaal en hebben daar de livebeelden van de videoclip van Leaves opgenomen. Geweldig optreden en een mooie tijd. We speelden sowieso graag in Leeuwarden, helaas niet al te vaak. Persoonlijk kom ik graag in Leeuwarden. Mooie stad, met een geweldige stadskern. Ik ga vaak naar Vlieland en dan struin ik graag in de stad voordat ik de boemel naar Harlingen Haven pak.’

Wat kunnen we verwachten tijdens jullie show in Neushoorn?

‘We bestaan bijna 30 jaar, en hebben nu voor dit jaar een speciale set in elkaar gezet: de ‘Auto Reverse set’. Naast recent materiaal spelen we een heleboel oude nummers, al dan niet lichtelijk bewerkt. Al laten we de nummers wel intact; we doen niet iets semi-akoestisch. Met de show geven we een mooie dwarsdoorsnede van 30 jaar The Gathering. Met het 30-jarig bestaan sluiten we bovendien een periode af en gaan we ons richten op nieuw materiaal. We hebben er zin in!’

Tickets & info voor de show van 23 maart vind je hier