‘Wij bestaan tien jaar en brengen een nieuw metalalbum uit genaamd Magnus. Verwacht dus een barbaars feestje met heel veel bier, vlees en toffe acts’, aldus Baldrs Draumar drummer AJ Soepboer. Op zaterdag 23 november presenteren ze nieuw werk en dus ook een compleet nieuwe show, die harder is dan ooit tevoren. Ze hebben bevriende bands en mensen uitgenodigd, om er een episch drinkgelag van te maken. ‘Dit wordt een van de tofste shows die wij ooit gaan spelen! En omdat het ons verjaardagsfeestje is, hebben wij samen met Neushoorn besloten dat het he-le-maal gratis is: ons cadeau aan alle fans!’ 

Meer info vind je hier.

Wie is jullie grootste muzikale held? 

‘Wij halen onze inspiratie uit diverse genres, ieder bandlid heeft zijn eigen voorkeur en achtergrond: van hardcore tot death metal en van black metal tot folk. Er steekt dan ook niet een bepaalde muzikale held bovenuit. Wel zijn er figuren en bands waar wij collectief veel bewondering voor hebben. Jari van Wintersun met zijn sterke composities, bands als Moonsorrow die indrukwekkende muziek schrijven, maar ook de intensiteit van een band als Primordial.’ 

Wat vind je belangrijker, vernieuwen of entertainen? 

‘Beide. In zekere zin leidt vernieuwen natuurlijk tot een verhoogde entertainmentwaarde. Voor ons komt inspireren ook voor in dat rijtje. Het gaat om de juiste balans tussen dit soort waarden. Als band moet je te allen tijde de vernieuwing blijven zoeken, dat kan op meerdere manieren. Stilstaan of eeuwig hetzelfde trucje doen ligt ons niet; we willen onszelf en het publiek blijven motiveren. Entertainen op zich is ook van groot belang, je brengt met je show een bepaalde beleving over op je publiek. Als je als een zoutzak je prachtige composities overbrengt, zal dit minder aanslaan en het publiek zal minder meebeleven. Als je alles geeft en het publiek merkt dat je oprecht speelt, dan krijg je dat ook altijd terug. Tevens proberen wij op inhoud in te zetten, wij hopen dat met een duidelijke boodschap nummers zowel muzikaal als tekstueel interessant blijven.’ 

Wat is de mooiste plek waar jullie ooit hebben opgetreden?

‘Daar zijn er eigenlijk te veel van, overal waar wij komen proberen wij te genieten en er een feestje van te maken. Enkele locaties die in het bijzonder in ons geheugen gebeiteld staan, zijn de té gezellige pubs in Ierland (we poepten die hele tour serieus zwart door de Guinness), optredens op het prachtige eiland Helgoland met zijn rode rotsen en niet weg te krijgen eiergrog, toffe festivals als Cernunnos in Frankrijk, Dokkem Open Air, Barther Open Air, Imaginarium, Hörnerfest enz. En we kijken natuurlijk uit naar onze show op de Wacken Winternights.’ 

Hebben jullie mooie anekdotes over Leeuwarden? 

‘Ik denk dat wij in de afgelopen tien jaar zo’n beetje overal in Leeuwarden hebben gespeeld. Mukkes, Gloppe, Romein, Prinsentuin, Bevrijdingsfestival, Asteriks, Harmonie en natuurlijk in Neushoorn. We hebben rondom die shows meerdere dingen meegemaakt die beter niet zwart op wit kunnen, maar waar we graag onder het genot van een biertje nog eens over uitweiden.’