We gaan alweer het derde jaar in met de Comedy Nights. En terecht! Iedere editie weer staan er markante figuren die bijzondere en grappige verhalen vertellen. Initiator Ronald Smink zelf ook stand-up comedian, staat op vrijdag 27 december ook op de planken. Benieuwd naar zijn verhaal en waar het idee van Comedy Nights vandaan komt, stellen wij hem een aantal vragen.

Meer info vind je hier.

Hoe ben je begonnen als stand-up comedian? 

‘Toen ik 16 was zag ik veel cabaret bij de VARA. Theo Maassen, Bert Visscher, Herman Finkers. Ik vond dat helemaal te gek. En toen Hans Teeuwen met zijn debuutprogramma ‘Hard & Zielig’ voorbij kwam, was ik helemaal om. Iemand die met zulke absurde verhalen een zaal kan vermaken, fantastisch! Ik dacht: ik ga het ook eens proberen. Mijn eerste voorstelling was in Hedon in Zwolle. Ik was 20 denk ik, niemand lachte, maar ik vond het helemaal het einde. Vervolgens heb ik cabaretlessen gevolgd bij de USVA in Groningen. In 2007 deed ik mee aan het Groninger Studenten Cabaret Festival. Dat won ik toen – tot mijn eigen verbazing – met de jury- en publieksprijs. Toen kwam ik bij een theaterbureau en is alles een beetje begonnen.’ 

Wat is kenmerkend voor je optredens? 

‘Ik vind het heerlijk om energie in mijn spel te gooien. Ik ben dynamisch en heb een sterke mimiek. Een journalist noemde mij wel eens de Friese cabaretier met het elastieken gezicht. Mijn verhalen zijn vaak wat surrealistisch. Ik vind het leuk om ze naar het bizarre te trekken.’ 

Wat is de slechtste grap die je ooit hebt verteld? 

‘Leuke vraag! Maar ik heb er geen antwoord op.’

Wat is de mooiste plek waar je hebt opgetreden? 

‘Dat is voor mij de Schouwburg van Groningen. Prachtige zaal, altijd leuke mensen om voor te spelen.’ 

Hoe ben je op het idee gekomen Comedy Night te organiseren? 

‘Ik zag dat er in het noorden niet zoveel ‘comedy nights’ waren. Eigenlijk he-le-maal niet. Ik ben met de Comedy Night begonnen in Simplon Groningen. Dat liep zo goed, dat ik dacht: laat ik Neushoorn eens benaderen. Ook bij jullie was het gelijk een groot succes. Komend seizoen organiseren we voor het derde jaar op rij en het zijn altijd erg leuke avonden. De zaal zit altijd goed vol en de comedians zijn ook altijd te spreken over het warme publiek in Leeuwarden. Voor het komende jaar zal ik weer zorgen voor goede line-ups voor de comedyshows. Zodat we kunnen blijven lachen in Neushoorn!’