Maak je klaar voor The Rad Pack: Willie Wartaal, Joost van Bellen en Mason. Dit markante trio komen zaterdag 15 februari met ons dansen, feesten en genieten. Samen met Joost van Bellen gaan we terug naar de basis van no-nonsense house; we stellen hem een aantal vragen. 

Meer info en tickets vind je hier.

Hey Joost! Hoe zijn Mason, Willie en jij eigenlijk samengekomen?

‘Mason kwam met het idee om samen op tournee te gaan. Direct vond ik het heel leuk, maar daar moest nog wel iemand bij. Tegelijkertijd dachten we: Dat moet Wiwa zijn! Willie was ook direct enthousiast en liet er geen gras over groeien. Dus toen moesten we een naam verzinnen en kwamen we op ‘The Rad Pack’ uit. Afkomstig van The Rat Pack: Frank Sinatra, Dean Martin en Sammy Davis Jr. Nou, toevallig lijken we daar ook wel een beetje op. Bovendien is het woord ‘rad’ is Amerikaans voor ‘cool’, dus we heten eigenlijk ‘De Coole Pack’, haha. We zijn eerst nummers gaan maken, waarvan ik ‘Ga Weg Van De Booth’ de leukste vind.’

Hoe ging dat?

‘We wilden eerst een soort mixtape maken. Mason en ik gingen direct dingen doornemen, maar Willie stond direct achter de set, zo van; ‘Ach man, niet lullen! Kom op, we gaan gewoon draaien!’ En toen zijn we gewoon samen 4,5 uur gaan draaien en er ging een soort van Pandora’s Box voor mij open! Het is heel anders dan wanneer je alleen of back-to-back draait, dus dat was heel inspirerend. Tijdens onze première was er bijna niemand, echt afschuwelijk. Maar een dag later traden we op in de Melkweg en was ’t helemaal uitverkocht. Sindsdien is het eigenlijk altijd hartstikke leuk; goeie sfeer, leuke mensen.’

Is er een manier om jullie stijl te omschrijven?

‘Het is house, anno 2020. We maken wel uitstapjes naar van alles, dus het is wel avontuurlijk. Wiwa gooit er weleens hiphop en R&B doorheen, Mason heeft echt van die handen-in-de-lucht-nummers en ik heb natuurlijk m’n electro-dingen. We halen af en toe ook echt hele oude dingen tevoorschijn, dan mixen we bijvoorbeeld een oude disco van de jaren ’70 er doorheen. Dat is vet!’

Wat vinden jullie dan belangrijker in de samenwerking, vernieuwen of entertainen?

‘Ik denk vooral mensen een hele goeie tijd bezorgen. We nemen ze mee in de muziek, in plaats van dat we de muziek van tevoren helemaal uitgestippelen. Het is elke keer totaal anders, maar het is altijd een feest. Dat is belangrijk.’

Jullie trekken ten strijde tegen alle fake poespas, de veel te korte dj-setjes en het starstatusgedoe. Wat is er volgens jou mis met de huidige dj-scene?

‘In mijn begintijd was het echt heel anders. Om 10 uur begon je en je stond er om 5 uur nog. Je zag de mensen binnenkomen, kon een bepaalde sfeer neerzetten, opbouwen, en dan op het laatst een mooi einde maken. Dan zet je echt een beleving neer. Wat er dan tegenwoordig mis is met dat starstatusgebeuren; sommige dj’s komen het toneel op om even hun ding te doen, prikken er een USB in en zijn dan weer weg. Dan weet je niet hoe de sfeer in de zaal is en sta je een beetje stoer te doen, terwijl je eigenlijk geen moer geeft om je publiek of de mensen die er werken. Persoonlijk vind ik het heel belangrijk dat je als dj samenwerkt met de mensen die er werken. Als dj ben je misschien de ‘ster’ van de avond, maar de lichtman, stagemanager, security, barploeg: dat zijn ook allemaal sterren.’

En zijn er dan ook dingen verbeterd aan de dj-scene en het nachtleven?

‘Muziek is toegankelijker geworden. Vroeger moest je naar een platenzaak en hoopte je maar dat er genoeg goeie muziek was binnengekomen. Dan kwam er bijvoorbeeld een te gek nummer uit, maar waren er daar maar drie 12-inches van. Dan kreeg degene die het beste bevriend was met de winkeleigenaar de platen. Mensen kunnen nu ook makkelijker dingen herkennen. Er is een hele lange tijd geweest dat dj’s niet wilden dat mensen wisten welke muziek ze draaiden. Nee! Je bent dj! Je draait iemand anders z’n muziek, dus daar moet je ook eerlijk mee zijn.

Tegenwoordig gaan mensen ook langer uit. In het verleden begon je als je 18 was, en een paar jaar later kreeg je een baan en was het huisje, boompje, beestje. Uit met de pret! Tegenwoordig is mijn publiek tussen de 23 en 45 jaar. Ik kom op feestjes en dan zie ik mensen die ik 30 jaar geleden al oud vond nog steeds op de dansvloer staan. Het is leuk dat het nachtleven veel meer is dan alleen voor een bepaald deel van je leven.’

Wat kan Leeuwarden van jullie set verwachten op 15 februari?

‘Dat we de boel gaan slopen. Op een hele geile manier.’