Het onderstaande artikel komt uit de najaarseditie van het Neushoorn Magazine. Benieuwd naar meer verhalen? Bemachtig het magazine in Neushoorn, op een van de andere vele locaties in Leeuwarden of check het online magazine.

Al een kwart eeuw zit hij in het vak: Erik de jong, alias Spinvis. In die periode van minstens 20 jaar bracht hij 7 albums uit, waarvan de laatste – ‘be-bop-a-lula’ – stamt uit het voorjaar van 2023. Een kleurrijke prent, geschilderd door De Jong zelf, prijkt op de voorkant. Het is een andere plaat dan zijn voorgangers. De gekheid, die de eerste Spinvis albums kenmerkend maakte, is terug en Spinvis en band klinken scherper en speelser dan ooit. We spreken Erik in het posthuis theater in Heerenveen – waar hij diezelfde avond samen met Saartje van Camp een show van theatertour neveldieren zal spelen – over de nieuwe plaat, de aankomende tour en de toekomst.

Midden in de coronapandemie bracht Erik de Jong zijn voorlaatste album ‘7.6.9.6’ uit. Een, naar Erik’s eigen zeggen, melancholische en mooie plaat waar hij het sentiment van ouder worden in kon verwerken. Nu, drie jaar later, is daar ‘Be-Bop-A-Lula’, de springerige, speelse en scherpe opvolger. ‘’De vorige plaat kwam uit in 2020, midden in de pandemie. De nieuwe plaat gaat niet over die periode, maar er zitten wel fragmenten en verwijzingen in naar de tijd die we toen beleefden. Of je wil of niet. Dat komt door de kieren en de gaten naar binnen, maar ik ben er niet naar gaan zoeken’’, vertelt Erik. De nieuwe plaat is in zekere zin meer tegendraads dan de voorganger. Erik: ‘’Ik vond ‘7.6.9.6’ een mooie plaat, maar ook wel een sombere plaat. Die melancholiek liet ik toen heel erg toe. Nu wilde ik iets fellers en springerigs maken. Dat voel je aan jezelf, daar kies je niet bewust voor. Het is achteraf wel te verklaren, maar terwijl je het aan het maken bent, is het gewoon kijken hoe je je voelt. Bij de vorige platen was ik best wel aan het nadenken over mijn leeftijd. Ik vond mezelf echt oud. Dat gaat ongemerkt. Ik denk dat dat levensgevoel in de vorige platen zit. Dat heb ik nu wel van me afgeschud. Die huid heb ik van me afgestroopt.’’

Met de nieuwe plaat op zak, gaat Spinvis dit najaar weer de popzalen in. Erik spreekt enthousiast over de aankomende tour, vooral het vormgeven van de live-vertaling van de nummers op de plaat is iets waar hij naar uitkijkt. ‘’We hebben al een aantal keer gerepeteerd met de nieuwe nummers, we zijn nu aan het kiezen welke we ook daadwerkelijk live gaan spelen. ‘Lente 22’ bijvoorbeeld, of ‘Portugal’. Maar we willen ook oude nummers gaan spelen, sommigen die we nog nooit hebben gespeeld ook. Als je niet uitkijkt, komt er een automatisme waarin je standaard nummers kiest. Dat is oké, maar ook wel jammer. We proberen daar wel voor te waken. De plaat maak ik zelf en op het moment dat het naar de band gaat hebben zij daar ook een stem in en beslissen we samen. Het is heel leuk om met iedereen daar over te sparren.’’ vertelt Erik. De live uitvoeringen van de nummers klinken dan soms ook totaal anders dan op de plaat. De band, waar Erik al jaren mee speelt, creëert een bepaalde dynamiek waarin nummers soms een andere vorm aannemen. Erik: ‘’Sommige harde nummers worden heel zacht, sommige zachte heel hard. Het sociale spel van de band is een hele mysterieuze aangelegenheid. Muziek maken is communiceren. Zeker als je elkaar lang kent, gaat het net als een zwerm spreeuwen; die bewegen als een organisme, maar niemand zit aan het stuur. Dat voel ik ook. Dat is cool. Voor dat stadium er is, moet je heel veel vlieguren maken, maar daar zijn we nu wel.’’

Naast het vormgeven van de setlist voor de tour, zitten er ook nog genoeg andere mooie projecten in de pijplijn. Te druk? Zeker niet: ‘’Alles wat ik doe vind ik leuk. In het verleden heb ik wel eens het gevoel gehad dat ik te veel deed, maar nu kan ik het allemaal goed behappen en vind ik het ook gewoon allemaal heel erg leuk. Ik werk met een kleine groep mensen en dat zorgt voor veel vertrouwen om mooie dingen te maken.’’ vertelt hij. Een van die mooie projecten is het vormgeven van een avond voor het programma VPRO On Stage (bekijk hier). Erik: ‘’Ik ben daar nu heel veel mee bezig. Als artiest mag ik daar voor een avond cureren, met allerlei dingen die ik mooi vind. Muziek, poëzie, noem maar op.’’ En dan is er nog de nieuwe show, waarvan Erik en de band het ook belangrijk vinden om deze visueel mooi aan te kleden.

“We zijn heel erg bezig met hoe we de nieuwe show, waarmee we in de clubs gaan spelen, gaan vormgeven. Ook hoe het er visueel uit gaat zien. Dat is heel belangrijk geworden. Veel recensies, ook van echt gerenommeerde artiesten, gaan veel over hoe het eruit ziet, minder over de muziek. Het totaalplaatje. Dat is hoe je een festivalpubliek moet gaan uitspelen: Ze willen spektakel zien. Ik heb geen spektakel-muziek. Ik zag ooit Babyshambles, die hadden gewoon het zaallicht aan. Niets anders. Dat was apart, maar wel steengoed. Een heel mooi statement. Zij waren de show, daar kom je voor. De digitale visuals wedstrijd gaan we niet winnen, maar we willen wel de ruimte op het podium mooi en interessant gaan indelen om het toch visueel anders en mooi te maken.’’ zegt hij.

Op vrijdag 10 november staat Spinvis in onze uitverkochte Grote Zaal.