Neushoorn slaat nieuwe wegen in! Het poppodium heeft nieuwe programmeurs binnengehaald die het programma gaan verrijken met verrassende genres, muziek en culturele activiteiten. Jet, Hanneke en Kris gaan elk met hun eigen expertise aan de slag binnen Neushoorn. Onder leiding van hoofdprogrammeur Wietze Meetsma, die met 20 jaar ervaring de muziekscene als geen ander kent, gaat het publiek de komende jaren een nieuw verfrissend tijdperk in. Wie zijn deze nieuwe gezichten en waar houden ze zich mee bezig? Je leest het in deze interviews.

Jet Timmerman (27): bedrijfsleider en programmeur café
In het Neushoorn Café staat Jet Timmerman (27 jaar) sinds september 2021 aan het roer als bedrijfsleider en programmeur en bepaalt zij het diverse en interactieve aanbod. Zo wordt er naast muziek ook zoveel mogelijk kunst en cultuur geprogrammeerd. Het Neushoorn Café staat voor nieuwe dingen ontdekken, ervaring opdoen en talentontwikkeling.

Wat was je eerste geboekte artiest?
“Dat weet ik nog goed! Vorig jaar zomer ging het Neushoorn Zomercafé voor het eerst van start en kreeg ik de kans om drie dagen lang muziek te boeken. In deze dagen stonden Friese muzikanten Abdomen, Huub Prins en Leonard Ford op het podium. Het was superleuk om die vrijheid te krijgen in de programmering en dan het uiteindelijke resultaat te zien.”

Welke ambities heb jij met jouw programmering?
“De donderdagen, die in het teken staan van workshops en kleinkunst, vind ik heel belangrijk. Het brengt diversiteit in het programma en meer cultuur op de voorgrond, in 2023 gaan we hier extra op inzetten. De doedonderdag is iets nieuws en dus heeft het tijd nodig om te landen in Leeuwarden.”

“Vrijdagavond staat in het teken van verfrissende en talentvolle acts. Deze worden door mij en de andere programmeurs geboekt en sluiten perfect aan op waar het café voor staat. Iedereen kan dan in diens eigen expertise een wisselend aanbod bieden voor het publiek.” 

“De zaterdag is echt een dansavond in het café. Aankomend jaar wil ik hier zo mee doorgaan zoals we nu doen. Het loopt heel goed, dus daar zitten we precies waar we willen zitten. Wat ik wel wil is meer collectieven binnenhalen, dus echt concepten waar de hele avond omheen is gebouwd. Denk aan drum ’n bass, techno etc.”

Welke artiest wil je absoluut naar Neushoorn halen?
“Hugo Remmen, die tijdens Popronde Leeuwarden in Hardwerk x Fogeltje stond. Daar ging het helemaal los! Dit is ook mijn uitdaging, want er zijn zoveel goede acts op dit moment. Nu ik dit een tijd aan het doen ben, weten mensen mij steeds makkelijker te vinden en loopt het programma al snel vol. Ik vind het lastig dat ik soms nee moet zeggen tegen toffe acts die zich later aandienen. Ik wil zoveel mogelijk programmering bieden en dat kan niet altijd.”

Hanneke Dijkstra (25): junior programmeur Indie
Ben jij een liefhebber van indie? Dan ben je bij Hanneke Dijkstra (25 jaar) aan het juiste adres! Sinds juni 2022 boekt zij als junior programmeur de beste indie acts. Ze richt zich vooral op jongeren in Friesland en wil ervoor zorgen dat iedereen die van indie muziek houdt, gewoon in eigen stad een plek heeft.

Wat motiveert jou als programmeur?
“Toen ik 15 jaar was wilde ik weg uit Friesland, want er was hier niks naar mijn mening. Ik wilde in de Randstad wonen en studeren. Wel had ik altijd het idee om terug te komen naar het noorden en mijn ervaringen en connecties hier in te zetten. Twee jaar geleden heb ik de opleiding Kunst en Economie afgerond aan de Universiteit voor de Kunsten Utrecht, waar ik mij specialiseerde in muziek.”

“Veel van mijn studiegenoten zijn nu werkzaam in de muziekindustrie, waardoor ik in het hele land connecties heb. Daar zit als programmeur veel waarde in. Toen ik terugkwam in Leeuwarden ben ik bezig gegaan om mijn netwerk hier te versterken. Bij collectief Mooiedingenmakers heb ik veel mensen leren kennen, daar ben ik echt heel blij mee.”

Wat was je eerste geboekte artiest?
“Dat is Elephant, een vierkoppige Rotterdamse indieband die op 13 januari in Neushoorn staat. Het is niet zomaar een band, het zijn echt waanzinnig goede artiesten. Ik ben blij dat ik er zo snel bij was met boeken, want ik denk dat Elephant erg groot gaat worden.”

Welke artiest wil je absoluut naar Neushoorn halen?
“The Haunted Youth, geen twijfel over mogelijk! Ik weet niet wat er in het water zit bij de Belgen, maar ze produceren zoveel goede indiebands. Ze moeten nog een officieel album uitbrengen, maar daarna ga ik mijn best doen om ze gelijk naar Leeuwarden te halen. Dat zou de kers op de taart zijn.”

Waar liggen je uitdagingen?
“Het publiek trekken, want we zijn echt bezig met iets nieuws en dat moet je opbouwen. Ik wil proberen om een programma neer te zetten waar je niet om heen kan. Dit doe ik door te weten wat er leeft en begint te leven in de scene, zo probeer ik grote bekenden en aanstormend talent binnen te halen.”

Kris Ossai (22): junior programmeur hiphop
Kris Ossai richt zich als junior programmeur hiphop op de levendige hiphopscene van Friesland en wil dit in de komende jaren naar Neushoorn halen.

Waarom hiphop?
“Ik vind het belangrijk dat het woord hiphop goed wordt uitgelegd. Het gaat altijd al snel over de muziek als het woord hiphop valt, maar het is veel meer dan dat. Het is een lifestyle, het is de kleding, het is originaliteit, het is een hele pure vorm van zelfexpressie. Er is zo’n sterke ‘do it yourself’ mentaliteit in de scene aanwezig die mij elke keer weer verbaasd. De waardering voor creativiteit en originaliteit is voor artiesten een constante stimulans om te vernieuwen. Dat maakt het dan ook heel interessant om hiphop binnen de deuren van Neushoorn te hebben!”


Welke ambities heb jij met jouw programmering?
“Ik wil een sterke community neerzetten die wat mag verwachten van Neushoorn, dat het de place to be is als het gaat om hiphop. Ik wil jonge lokale talenten en bekende hiphop artiesten boeken zodat het publiek in de gaten krijgt dat het echt een movement is. Om te laten zien waar hiphop echt voor staat organiseer en programmeer ik het conceptuele hiphopfeest XOLAR. Bij XOLAR nodig ik artiesten en ondernemers uit om hun muziek, artwork of zelfontworpen kleding te showcasen. Door alles wat de scene te bieden heeft bij elkaar te brengen geef je altijd iets van activatie mee aan de bezoekers. Dat vind ik vet!”

Wat was je eerste geboekte artiest?
“Mijn eerste grote geboekte artiest is ADF Samski, hij komt op 20 januari naar Neushoorn. Mijn allereerste boeking was tijdens BOSK. Binnen twee weken heb ik een show opgezet, dat was een vuurdoop, maar wel echt sick! Hiervoor boekte ik Quinny, Given SKI en Jerra Martin via Agency Noliag.”

Welke artiest wil je absoluut naar Neushoorn halen?
“Mij lijkt het vet om een gevestigde artiest uit het Verenigd Koninkrijk hierheen te halen zoals Lancey Foux. Daar ga ik echt hard mijn best voor doen. Vanuit de Nederlandse scene lijkt het me tof om Ronnie Flex of Frenna in de Grote Zaal te boeken en dan de lokale scene van Friesland in het voorprogramma te zetten, zodat zij ook voor het grote publiek kunnen optreden.”

Foto’s: Kirsten Busman