In onze voormalige rookruimte liggen nieuwe kansen om te bouwen op de culturele gelaagdheid van de Haniasteeg. In samenwerking met enkele enthousiaste initiatiefnemers willen we deze kleine plek een nieuwe invulling geven. De ruimte kan zo invloed hebben op talentontwikkeling, culturele leefbaarheid en geeft ruimte voor experiment in onze stad. Dit doen we door het realiseren van een Fair Practice Expositieruimte die Jonge Kunstenaars een podium biedt: RAAMH.

De jonge Leeuwarder kunstenaar Maaike Meindertsma presenteert vanaf zaterdag 14 januari de film Via Rastello in RAAMH. Het werk Via Rastello is een reis door de historische straat Via Rastello in Gorizia, Italië. De straat was ooit hét commerciële centrum van de stad, maar is door de jaren heen in drukte en populariteit afgenomen. In de film legt Maaike te voet en op haar tenen de route af van een in het eind van de 18e eeuw rijdende tram. Het werk wordt hierdoor zowel een performatieve handeling als een film. De film laat in een reis van ochtend tot avond het contrast tussen de overgebleven levendigheid en de verlatenheid van de straat zien. De film is gemaakt tijdens een kunstenaarsverblijf in Italië vanuit Media Art Friesland en Invasioni Creative (IT).

In de Haniasteeg wordt Maaike haar werk onderdeel van deze stille, maar zeker niet verlaten locatie. De film krijgt op deze plek een nieuwe betekenis: het werk wordt onderdeel van de stad in het algemeen, waarin lichamen lopen, stilstaan, werk verrichten en waarin levendigheid en verlatenheid zich telkens weer afwisselen. Dus pas je wandelroute in de stad eens aan en neem een kijkje in de Haniasteeg!

De expositie is te bekijken tot en met 19 februari 2023.