Het onderstaande artikel komt uit de voorjaarseditie van het Neushoorn Magazine. Benieuwd naar meer verhalen? Bemachtig het magazine in Neushoorn, op een van de andere vele locaties in Leeuwarden of check het online magazine.

Alle Tool-fans verzamelen! In 2023 bestaat debuutplaat ‘Undertow’ 30 jaar en dat moet gevierd worden! Om die reden komt ’s werelds best Tool tributeband, The Perfect Tool, terug naar Europa om een verpletterende show neer te zetten met alle Tool-favorieten. De Amerikaanse band, die al jaren actief is, heeft een bijzondere band met Nederland. Naast dat de groep altijd ontzettend goed wordt ontvangen in ons land, woont drummer Steve Kilroy ook al een tijdje op Nederlandse bodem. De tour, die van start gaat in februari 2023, komt uiteraard langs Neushoorn. Om The Perfect Tool wat beter te leren kennen, spreken we met Steve Kilroy over de band en het touren.

Wanneer we Steve spreken, zit hij in zijn woning in Oentsjerk. Sinds een aantal jaren woont hij in het Friese dorp, omdat de liefde hem daarnaartoe bracht. “Leeuwarden was een van de eerste steden waar we speelden met The Perfect Tool, zo’n 10 jaar geleden. Dat was in Romein (de voorganger van Neushoorn) en daar heb ik mijn vrouw ontmoet. Wanneer we terugkwamen naar Europa, kwam ze altijd kijken. Jaren later werden we verliefd, trouwden we en nu woon ik hier al een tijdje.” vertelt Steve. Een groot deel van de band woont echter in Amerika en Kilroy speelt ook in tig andere bands uit verschillende landen. Hoe dat in zijn werk gaat? Steve: “Het is best makkelijk, eigenlijk. Als de tour geboekt is, zorg ik dat ik ben waar ik moet zijn. Ik heb een ruimte in Gent, België, waar ik al mijn materiaal heb staan. Repeteren doet iedereen thuis, als een soort huiswerk. De nummers van Tool oefen ik iedere dag, dat moet ook wel want de nummers zijn ingewikkeld en lang.”

De nummers van Tool hebben iets magisch, vertelt Steve. “Ik moet de songs van binnen naar buiten en weer andersom kennen en kunnen spelen. Tool gebruikt geen standaard arrangementen, zoals de meeste rocksongs dat hebben. Ze zijn asymmetrisch. Om die reden moet ik een nummer echt duizend keer luisteren en heel veel spelen om het onder de knie te krijgen.” Dat onder de knie hebben, zit bij The Perfect Tool wel goed. De band wordt één van de beste Tool-tribute acts van de wereld genoemd, onder andere door de spectaculaire show die de band neerzet, inclusief visuals. “Onze line-up is écht goed, naar mijn mening. Alle geluiden en effecten zijn zoals die van Tool, onze zanger lijkt wel een kloon van Maynard James Keenan en we spelen gewoon ontzettend hard!” vertelt Steve trots.

Wat we van de show in Neushoorn kunnen verwachten? Steve: “A hard, solid rock show! We gaan een lange set spelen, met alle favorieten. We willen een echte Tool-beleving geven, die akelig dichtbij een echt Tool-concert komt.” De band staat 10 februari in onze Grote Zaal om deze totaal af te breken!