Het onderstaande artikel komt uit de voorjaarseditie van het Neushoorn Magazine. Benieuwd naar meer verhalen? Bemachtig het magazine in Neushoorn, op een van de andere vele locaties in Leeuwarden of check het online magazine.

Leeuwarden bruist van de getalenteerde muzikanten; dat blijkt maandelijks uit de Jam Sessions in het Neushoorn Café. Tijdens deze met muziek doordrenkte avond ontmoeten ervaren muzikanten, enthousiaste liefhebbers, gespannen beginners en iedereen daartussenin elkaar op de bühne. We spreken met Roben van Westerlaak van de huisband en initiatiefnemer Joost Boersma over de Jam Sessions en waarom ook jij daar bij moet zijn.

Een plek waar iedereen welkom is om samen muziek te maken. Dat is de droom van initiatiefnemer Joost Boersma. Met de Jam Sessions, georganiseerd in het Neushoorn Café, hoopt hij alle lokale muzikanten en muziekliefhebbers bij elkaar te brengen.

Wat maakte dat je de Jam Sessions bent gaan organiseren?
Joost: “Ik zag hier in Leeuwarden, maar ook in andere steden, dat er veel muzikale clubjes waren. De ene kroeg had dit groepje, het andere café weer een ander groepje. Hieraan meedoen is niet altijd heel erg toegankelijk voor iedereen. Ik wilde een plek creëren waar iedereen samen kon komen. Waar het niet uitmaakt of je al heel lang muzikant bent of nog maar net begint.”

Hoe zorg je ervoor dat zo’n avond zoals dit toegankelijk is voor iedereen?
Joost: “We hebben er speciaal voor gezorgd dat we een huisband hebben die heel erg bekwaam is in allerlei stijlen, zodat ze makkelijk met mensen mee kunnen spelen. Als je maar één nummer kunt spelen, dan kun je daarmee naar ze toe en dan kunnen ze je daarbij helpen.”

Huisband muzikant Robin van Westerlaak beaamt dit: “Door de combinatie van drie bands (Baha Gratul, Graaflandgraaf en de Koots) is er altijd een samenstelling mogelijk van artiesten die samen een toffe jam neer kunnen zetten. Hier kunnen zowel ervaren muzikanten als mensen die voor het eerst het podium op gaan bij inspringen om samen geïmproviseerde muziek te maken. Daarnaast steken we tijd in het leren van covers op verzoek, zodat ook mensen die (nog) niet kunnen improviseren het podium op kunnen stappen en een nummer mee kunnen spelen. Op die manier proberen we de drempel laag te houden voor álle muzikanten.”

De Jam Sessions worden veel bezocht. Wat maakt het zo’n succes?
Joost: “Bij de eerste editie waren de meeste mensen er pas twee uur nadat we begonnen, de tweede keer waren die mensen er allemaal al gelijk aan het begin. Toen ze zagen dat er andere mensen waren en het leuk was, begon het steeds meer te leven.”

En, heb je al bijzondere momenten meegemaakt tijdens de sessies?
Robin: “Er zijn nog maar drie edities geweest, maar deze zaten allemaal al vol met iconische momenten! Zo hebben we al meerdere keren meegemaakt dat er iemand het podium opkwam, een nummer meespeelde om daarna te vertellen dat het diens eerste keer op het podium was. Het enthousiasme wat daarvan afkomt straalt altijd door op de jam in zijn geheel en maakt elke jam weer ontzettend gaaf. Wat ook een leuke ervaring was: ik had een paar nummers gejamd, was klaar en ging even naar het toilet. Toen ik terugkwam stonden er ineens 2(!) trompettisten op het podium met elkaar te jammen, terwijl de rest van het podium ook helemaal bekleed was met muzikanten. Op het hoogtepuntstonden er misschien wel 12 mensen tegelijkertijd op en naast het podium met elkaar muziek te maken, dat is toch fantastisch?!”

Wat zou je willen dat mensen weten over de jamsessies?
Robin: “Dat alles mogelijk is! We proberen het als huisband uiteraard een beetje in goede banen te leiden, maar eigenlijk is alles mogelijk. Heb je een nieuw instrument dat je in een live setting wilt proberen? Ben je gitarist maar wil je heel graag een keer drummen (of andersom!), wil je spoken word of juist noise rock maken, het kan allemaal! Iedereen is welkom, zolang we een beetje om elkaar denken en het vooral heel gezellig maken met elkaar.”

Joost bevestigt: “Zelfs als je denkt dat je niet mee kunt doen, dan is er vast een plek voor je te vinden dat je ook mee kunt doen en anders is het ook nog altijd gezellig om te kijken!”

Ben jij ook een ster in wording zonder podium om op te shinen? Of speel je solo trompet thuis en wil je nu eens samen swingen? Elke tweede donderdag van de maand kun je terecht bij de Jam Sessions in het Neushoorn Café.