Het onderstaande artikel komt uit de voorjaarseditie van het Neushoorn Magazine. Benieuwd naar meer verhalen? Bemachtig het magazine in Neushoorn, op een van de andere vele locaties in Leeuwarden of check het online magazine.

Soft Cell: wie was er nou niet fan van de elektro new wave groep in de jaren 80? De band, bestaande uit David Ball en Marc Almond ging uit elkaar in 1984, waarna de laatstgenoemde een glansrijke solocarrière tegemoet ging. De Britse zanger zat verre van stil en werd een ware hitmachine, met als resultaat zo’n 30 miljoen verkochte platen. Met de ‘Chaos and the Hits tour’ keert de voormalige Soft Cell zanger terug naar het podium, ter promotie van zijn 24e studioalbum ‘Chaos and the Dancing Star’. We spreken Marc, die op dit moment bezig is met zijn verhuizing naar Portugal, online over het schrijven van zijn laatste plaat en zijn huidige tournee.

De ‘Chaos and the Hits Tour’ is dus ter promotie van het in 2020 uitgekomen album ‘Chaos and a Dancing Star’. Ondertussen zijn we twee jaar verder, en bracht Marc ook al andere albums uit. Genoeg nieuwe muziek om voor te stellen, maar natuurlijk ook grote hits als ‘Tainted Love’ en ‘Something’s Gotten Hold of my Heart’ komen voorbij. In twee jaar tijd kan veel gebeuren, zo ook het blijven schrijven van nieuwe muziek. Nieuwste plaat, ‘Things We Lost’, werd in samenwerking gemaakt met Chris Braide, die ook schreef en produceerde voor grote popartiesten als Lana Del Rey en Beyoncé. Marc: “Het werken met Chris, die dit album samen met mij heeft geschreven en heeft geproduceerd, was ontzettend fijn om te doen. Hij brengt een hele fijne, positieve energie met zich mee en is ongelooflijk getalenteerd. Chris stuurt me vaak melodielijnen, en soms wat ruwe instrumentals. Vervolgens schrijf ik daar dan tekst op. Een hele fijne manier van werken, als je het mij vraagt.” Ook bij voorganger en leidraad van de tour, ‘Chaos and a Dancing Star’ zat Chris Braide achter de knoppen. Het resultaat? Een plaat die wellicht wat gepolijster en bombastisch is, maar altijd herkenbaar is door het unieke stemgeluid van Marc Almond.

Almond loopt al even rond in de muziekindustrie en heeft in alle jaren waarin hij actief is, ook na Soft Cell, een flink oeuvre gecreëerd. Desondanks is er ook met Soft Cell een aantal reünieconcerten geweest en zijn er zelfs recent nog nieuwe platen uitgebracht door de band. Voor Marc bestaan de twee carrières prima naast elkaar: “Ik kan prima mijn ‘Soft Cell hoed’ opzetten en de songs spelen zoals we ze bedoeld hadden. We veranderen eigenlijk nooit wat aan de arrangementen voor liveshows. Voor mijn eigen muziek kan ik wat meer de diepte in gaan en experimenteren, ik kan daar mee doen wat ik wil” zegt hij.

En nu, na twee jaren waarin de wereld stil stond en touren niet kon, kunnen de uitgestelde shows van Marc Almond eindelijk doorgaan. Één van de eerste tours die Almond doet na de coronapandemie. “Ik ben dol op touren!” vertelt hij, “Ik voel me gezegend dat ik dat nog mag doen en dat we allemaal nog hier zijn om dat te doen. De coronapandemie heeft ons allemaal veranderd. Naar buiten gaan maakte je bang om het virus te krijgen en voor iedereen was het moeilijk om mee te dealen. Ik zag vrienden ziek worden of hun werk verliezen door de pandemie en dán ziek worden door de angststress die het meebracht. Met deze tour kunnen we vieren dat we er nog zijn. Ik wil mensen even hun zorgen laten vergeten en ze met een glimlach naar huis laten gaan.”.

Een glimlach zullen we zeker krijgen van het concert van Marc Almond op zondag 26 maart 2023. Of hij er zin in heeft? Zeker! “Het wordt te gek! En het Nederlandse publiek is altijd zo fijn om voor te spelen. Het wordt een combinatie van nieuwe en oude favorieten. Let’s dance before we’re all dead!