Het onderstaande artikel komt uit de voorjaarseditie van het Neushoorn Magazine. Benieuwd naar meer verhalen? Bemachtig het magazine in Neushoorn, op een van de andere vele locaties in Leeuwarden of check het online magazine.

Harde vocalen, scheurende gitaren, drops en heel veel bier: dat is het recept voor Hardcore Vrijdag. Al sinds 2012 bieden Evan Meijer en Stephan Leistra een podium in Leeuwarden aan hardcore bands uit het hele land. Op 27 januari en 31 maart verwelkomen we Hardcore Vrijdag weer in Neushoorn voor een nodige portie headbangen en bier drinken! Wie zijn de gezichten achter Hardcore Vrijdag en hoe is het eigenlijk ontstaan? We praten er over met Stephan Leistra, één van de oprichters van Hardcore Vrijdag.

“Mijn collega Evan is oorspronkelijk begonnen met Hardcore Vrijdag, wat toen nog Hardcore Woensdag heette, in 2012. Dat was toentertijd in het café van Romein. Het was aan het begin een concept waarbij bands geen gage kregen, maar waarbij ze een van hun nummers konden aanleveren en tijdens de set die ze speelden werd dan een videoclip opgenomen.” vertelt Stephan. Op deze manier konden ze jonge hardcore bands een steuntje in de rug geven, met een podiumplek en door een toffe video aan te leveren. Stephan: “Dat was echt heel tof. Het werkte heel goed. Met de sluiting van Romein zijn we overgegaan naar Neushoorn en transformeerden we van Hardcore Woensdag naar Hardcore Vrijdag. Wietze, de programmeur van Neushoorn, heeft ons ook heel erg geholpen daar. Zo konden we doorgroeien.”

Op Hardcore Vrijdag kun je kennismaken met de beste hardcore bands die Nederland te bieden heeft. Bij iedere editie proberen Stephan en Evan de line-up zo divers mogelijk te houden. Stephan: “De hardcore die wij boeken zit tussen punk en metal in, maar altijd met die echte hardcore invloeden er doorheen. We proberen Hardcore Vrijdag eens in het kwartaal te organiseren en boeken dan vaak een mix van lokale bands en bands uit de rest van Nederland”. Hoewel er veel te gekke hardcore bands rondlopen in Nederland, heeft Stephan wel een oproep voor liefhebbers van het genre: “We zien nu ook best wel vaak jonge mensen bij de Hardcore Vrijdag evenementen, dat is echt heel tof. Als zij nou ook allemaal een hardcore band beginnen, dan kunnen we nog jaren doorgaan!”

De droom met Hardcore Vrijdag? Een jubileum vieren met een Hardcore Vrijdag festival! Stephan: “In 2017 hebben we een festival georganiseerd op een zaterdag, dat was echt heel cool. Toen hebben we alle bands die eerder bij ons hebben gespeeld, uitgenodigd om op dat festival te komen spelen. Het lijkt ons heel mooi om weer zoiets te doen, misschien met de 50e editie”. Op naar de 50 dus!