We hebben deze week € 16.000 opgehaald voor de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië. Met een benefietfestival op dinsdag 21 februari en een foodmarket op vrijdag 24 februari konden bezoekers tijdens “Neushoorn voor Giro555” doneren aan het goede doel. De opbrengst die we op de beide avonden met honderden bezoekers verzamelde, werd door Gemeente Leeuwarden verdubbeld naar €16.000. Het volledige bedrag is naar het goede doel gegaan. Burgemeester Buma riep voorafgaand aan de benefietavonden in een videoboodschap de Leeuwarders op om naar Neushoorn te komen en een steentje bij te dragen. Het bedrag van de actie werd op vrijdagavond door wethouder Hein Kuiken en Serge Hollander, directeur van Neushoorn, op het podium bekend gemaakt.

In minder dan een week organiseerden we de benefietavonden met behulp van lokale ondernemers en artiesten. Wij werden geraakt door de situatie in het rampgebied en voelden zich geroepen om als centrale plek in de stad een bijdrage te leveren, samen met bezoekers en partners. Op dinsdag traden vijftien artiesten op, verdeeld over alle zalen van het gebouw. Onder hen vele lokale bands die zich naar aanleiding van een oproep aanmeldden. Daarbij verzorgde de Amsterdamse formatie Jungle by Night een volledig try-out concert, dat in eerste instantie gepland stond om voor onze medewerkers en studenten van het Friesland College te spelen. De try-out werd voor de gelegenheid toegevoegd als onderdeel van het benefietfestival. Op de foodmarket waren uiteenlopende horecaondernemers uit Leeuwarden en omgeving te vinden, met onder andere gerechten uit de Turkse en Syrische keuken. Leeuwarder restaurants Saray, De Keuken van Ümit en de foodtruck van Jong Ondernemend Friesland waren onder andere aanwezig om het eten te verzorgen. Onderneemster Ümit Zorlu van De Keuken van Ümit, kreeg een centrale plek op de foodmarket. Zij begon al eerder zelf een inzamelingsactie omdat ze familie in het rampgebied heeft.

Bezoekers mochten op beide avonden zelf hun ticketprijs bepalen. Een gratis bezoek behoorde ook tot de mogelijkheden. Naast de optredens en foodstands werden er op beide avonden aanvullende ludieke acties gehouden. Bezoekers konden bijvoorbeeld een lot kopen voor een loterij met gedoneerde prijzen, de lichten in de zalen laten veranderen of een potje sjoelen in ruil voor een donatie.