Het onderstaande artikel komt uit de voorjaarseditie van het Neushoorn Magazine. Benieuwd naar meer verhalen? Bemachtig het magazine in Neushoorn, op een van de andere vele locaties in Leeuwarden of check het online magazine.

Als er één muziekgenre ontploft is afgelopen zomer, dan is dat wel amapiano. Deze Zuid-Afrikaanse elektronische muziek is hot én happening. Daar is het de hoogste tijd om dit bijzonder dansbare genre naar Neushoorn te halen. Maar, hoe is dit genre nou ontstaan en waarom is het zo ontzettende populair geworden hier in Nederland? We spraken met Austin-J von Jollove Events, die sinds vorig jaar amapiano evenementen organiseert door heel Nederland.

Amapiano, wat ‘de piano’s’ betekent in het Zulu, is niet alleen Zuid-Afrikaanse elektronische muziek, maar volgens Austin-J ook een gehele lifestyle. Het genre is ontstaan vanuit een tegenreactie van de Chicago House toen die de Zuid-Afrikaanse townships bereikte. Verschillende townships creëerden hun eigen versies van deze housemuziek en voegden hun eigen cultuur, muziek en levensstijl toe aan het genre. Austin-J: “Het waren allemaal verschillende township guys die daar mee begonnen. Plotseling is het ontploft over de hele wereld. Zoals wij nu zeggen: amapiano to the world.” vertelt Austin-J lachend. Hij is trots op het genre en hoe het zich zo heeft verspreid over de hele wereld. De muziek kenmerkt zich door de mengelmoes van allerlei verschillende genres, waaronder lounge muziek, jazz, kwaito en deep house. Het meest speciale aan amapiano is echter de bassline en de beats die je hoort in de muziek.

Het ontzettend snelgroeiende succes van amapiano, heeft volgens Austin-J veel te maken met de lockdown. Austin-J: “Tijdens de lockdown hadden mensen de tijd om met andere dingen bezig te zijn, dus ook tijd om andere muziekgenres te ontdekken. Verschillende dj’s en producers gingen zich tijdens de lockdowns verdiepen in andere muziek en begonnen ook amapiano beats te maken.” Ook social media blijkt een belangrijke rol in het succes gespeeld te hebben, vooral TikTok. “Amapiano heeft echt ook specifieke danspasjes, mensen gingen elke dag danspasjes doen en dat op TikTok uploaden.” En inderdaad: TikTok staat vol met mensen die op amapiano dansen. Waarom amapiano zo aanspreekt? Volgens Austin-J heeft het alles te maken met de manier van ‘doen’: De cultuur, de dans, de mensen.

“Mensen hebben respect voor amapiano, want het komt met iets speciaals. Ik kan het niet beschrijven. Als je het ziet, dan weet je het. Je moet het echt beleven om te begrijpen wat ik bedoel. Het is iets spiritueels! De vibe, de mensen, de sound, het is echt van een ander level. Ik raad het iedereen aan om het een keer mee te maken. Als je het hebt meegemaakt, dan ben je altijd daar aanwezig. Dat kan ik wel garanderen.”

Op 31 maart 2023 vond het allereerste amapiano-event van Friesland plaats in Neushoorn.