Het onderstaande artikel komt uit de voorjaarseditie van het Neushoorn Magazine. Benieuwd naar meer verhalen? Bemachtig het magazine in Neushoorn, op een van de andere vele locaties in Leeuwarden of check het online magazine.

Het is een heldere, vrij koude en zonnige novemberdag als ik Nadine Appeldoorn rond het middaguur online tegenover mij zie zitten. Het gaat goed met haar, en niet alleen omdat het weer haar zo gelukkig stemt. Appeldoorn – beter bekend als Mazey Haze – oogt ontspannen en vrolijk. De afgelopen tijd toerde ze door Europe met het Amsterdamse Feng Suave, speelde ze twee support slots voor Schotse singer-songwriter Paolo Nutini en mocht ze de aftershow verzorgen voor Australische indie-alleskunner Tame Impala. Op 7 april verschijnt haar tweede EP ‘Back To The Start’, de opvolger van het goed ontvangen ‘Always Dancing’ uit 2021. We spreken Nadine over het ontstaan van Mazey Haze, haar schrijfproces en groeien als persoon.

Afgelopen tijd heeft Nadine een aardige lijst aan shows gespeeld in binnen- en buitenland met de band die ze rondom haar soloproject Mazey Haze heeft gevormd. Van kleins af aan is ze al bezig met muziek, zegt ze. “Ik schreef mijn eerste nummer op mijn dertiende, denk ik. Dan opeens ben je zestien en moet je een opleiding gaan kiezen. Ik wist al vrij snel dat ik een muziekopleiding wilde gaan doen.” In 2020, ten tijde van de pandemie, kwam het idee om een EP te maken, waar ze de – onder andere – eerder geschreven nummers uit 2018 en 2019 op zou gaan uitbrengen. De meeste teksten lagen er al, wat er ontbrak was vaak de tijd om deze uit te werken. “Door de pandemie kreeg ik ineens heel veel vrije tijd en rust. In het begin van de pandemie vond ik het, zoals eigenlijk iedereen, heel eng. Ik checkte constant online hoe het zich ontwikkelde en voelde echt de angst dat ik dood ging. Daarna werd het rustiger en vond ik het heel fijn dat ik die vrije tijd, de rust en meer overzicht had om al die liedjes uit te gaan werken en helemaal met mezelf te zijn.”

Deze uiterst dansbare EP, toepasselijk genoemd ‘Always Dancing’, was de eerste collectie liedjes die Appeldoorn uitbracht. Kenmerkend is het hazey en psychedelische geluid dat Mazey Haze doorvoert in haar muziek, what’s in a name. De nummers, vol jangly gitaarriffjes en synthesizers, brengen de donkerdere kanten van het leven aan het licht in een kleurrijke jas.

De EP, uitgebracht op het Australische label LUSTRE, bracht Mazey Haze ook haar eerste tour-ervaringen. Al eerder ging ze op pad met het Nederlandse Opera Alaska, om vervolgens supportshows te doen voor Feng Suave. Ze vertelt: “Het samen touren was echt beregezellig. Maar, ook echt intens. Je gaat dan naar Londen en zit uren in de auto, je gaat vroeg weg en zit met z’n allen in elkaars space. Ik vind ruimte en tijd voor mezelf dan ook wel heel belangrijk. Je hebt eigenlijk een soort relatie met elkaar en moet goed rekening met elkaar houden. Je reist de hele dag, dan kom je aan en moet je nog soundchecken en spelen.”

Het jaar van Mazey Haze kent vele hoogtepunten, waaronder de supportoptredens voor Paolo Nutini in Brussel en Luxemburg. “Mijn manager belde me een tijd geleden op met het verhaal dat Paolo Nutini mij en de band als support act wilde voor zijn show in Brussel. Hij had andere supportacts afgewezen en vroeg specifiek naar ons. Hij had dus mijn muziek geluisterd en vond dat vet. Ik heb toen in paniek de band gebeld en gelukkig kon iedereen onder zijn andere verplichtingen uitkomen. De volgende dag zaten we in de auto naar Brussel.” Na de show kwam Nutini de band persoonlijk bedanken. “Hij was heel dankbaar dat we er zo last minute nog konden zijn. Hij had ons nog een flesje rum gegeven, achteraf kwamen we erachter dat hij er met zijn band al een kwart uit had gedronken. Maar goed, wel een leuk verhaal.” vertelt Appeldoorn lachend.

De vele optredens gaven ook een kans om nieuw werk alvast live te spelen. Over haar nieuwe werk is Nadine dan ook zeer positief. “De opnames zijn nog vetter geworden omdat we de nummers al voordat we ze überhaupt gingen opnemen live hebben gespeeld.” vertelt ze. De tracks van de nieuwe EP ‘Back to the Start’ laten de evolutie van Mazey Haze als persoon en artiest zien. Geen raar verschijnsel, gezien de meeste nummers van de eerste EP uit 2018/2019 stammen. “Ik ben altijd wel bezig met mezelf ontwikkelen en nieuwe muziek ontdekken. Mijn smaak is best veranderd in de tussentijd, ik luister op het moment veel oude muziek uit de jaren ‘60 en ‘70 en soundtracks van oude Franse en Italiaanse films. Bij de eerste EP rolde ik er gewoon in en was er een externe producer die meeschreef en meningen over de nummers had. Daar ging ik dan in mee. Ik heb nu het gevoel dat ik veel meer mijn eigen kracht heb gevonden en daar ook voor durf te staan. Ik heb het gevoel dat mijn ontwikkeling als persoon nu op een punt is dat ik voel dat ik mezelf echt serieuzer mag nemen en dat ik ook serieus genomen wordt door anderen.” vertelt ze. Op ‘Back to the Start’ is het geluid akoestischer en organischer, met onder andere meer gebruik van analoge instrumenten als een mellotron en solina, maar zonder de nostalgische Mazey Haze te verliezen. Appeldoorn groeit als persoon en muzikant, haar muziek groeit met haar mee.

Op vrijdag 21 april 2023 stond Mazey Haze met haar band in de AA-Security Arena in Neushoorn.