Het onderstaande artikel komt uit de voorjaarseditie van het Neushoorn Magazine. Benieuwd naar meer verhalen? Bemachtig het magazine in Neushoorn, op een van de andere vele locaties in Leeuwarden of check het online magazine.

In “Even bellen met…” bellen we deze keer met een oude bekende van Neushoorn: Faske. Voor wie hem niet kent: Faske maakt Nederlandstalige popmuziek, met invloeden uit de jaren ’80 en ’90. Denk Doe Maar, De Dijk en The Scene, maar in een hedendaags jasje. De Friese zanger, die in het dagelijks leven de naam Fasil Kuipers draagt, heeft meermaals in Neushoorn gespeeld en zit door popronde 2022 aardig in de lift. Faske gaat lekker; tijd voor een belletje!

Wanneer we Fasil spreken klinkt hij duidelijk opgewekt. De Popronde, die hij in 2022 speelde, zit er bijna op. Nog één show te gaan: het eindfeest in de Melkweg, Amsterdam. In het najaar van 2022 speelde hij 32 shows met zijn band. Zijn Nederpop viel bij vele boekers in de smaak en de zanger heeft daarom ondertussen al heel Nederland doorkruist. Het maakt hem óók de meest geboekte act van Popronde 2022. Fasil: “Dat is vet, maar natuurlijk ook een beetje vraag en aanbod. We hadden de mazzel dat we een plaat uitbrachten toen er nog coronamaatregelen waren. Mensen konden toen allemaal veel gaan luisteren, want iedereen had de tijd en wij konden zo goed werken aan die tracks. Ik ben heel blij dat we dit jaar Popronde hebben gedaan, het was een goede ervaring en vooral gewoon heel erg leuk.”

Het succesrecept? Volgens Fasil zit hem dat vooral in de eigenheid en het charisma van zijn muziek en zijn persoonlijkheid. “Ik noem mijzelf nooit de beste zanger of de beste muzikant, maar ik heb wel een eigen manier van dingen doen en ik ben eigenwijs. Ik ben mezelf, ook als dat tegen mij zou werken. Ik geniet ook gewoon heel erg van muziek maken, dat slaat aan bij mensen.” vertelt Fasil.

Het vele spelen en het kijken naar Popronde-collega’s geeft uiteraard ook veel inspiratie. Fasil: “Door het kijken naar heel veel bands tijdens de Popronde, kreeg ik heel veel zin om weer de gitaar op te pakken en meer te doen aan songwriting. We hebben ook veel gekeken naar de technische aspecten van het spelen. We zagen acts verschillende dingen doen, qua performance maar ook qua techniek. Daar konden wij dan ook weer van leren.” Die inspiratie komt als geroepen, want de komende tijd staat er veel schrijven en opnemen op de planning. Over zijn grote droom met Faske, blijft Fasil nuchter: “Ik zou heel graag een debuutalbum willen maken met Faske, misschien daar ook een tour bij willen doen. Dat is wel iets wat realistisch is, denk ik. Popronde ging best goed en we merkten dat mensen ook speciaal voor ons kwamen. Soms stonden de zalen zelfs vol. Dat zou ik wel veel vaker willen zien!”

Op vrijdag 7 april 2023 trad Faske op in Neushoorn tijdens Fenix Festival.