Het onderstaande artikel komt uit de najaarseditie van het Neushoorn Magazine. Benieuwd naar meer verhalen? Bemachtig het magazine in Neushoorn, op een van de andere vele locaties in Leeuwarden of check het online magazine.

Dat de lockdown ook mooie dingen heeft gebracht, hoor je niet vaak. Maar, we hebben toch zo’n mooi ‘ding’ voor je kunnen vinden: Personal Trainer. De Amsterdamse band, die eind 2022 hun debuutplaat uitbracht en afgelopen zomer op ieder festival te vinden was, is niet meer weg te denken uit het indiecircuit in binnen- en buitenland. Wat ontstond als soloproject in het hoofd van frontman Willem Smit, die we ook kennen van Canshaker Pie, is uitgegroeid tot een liveband die niet meer weg te denken is uit de muziekwereld. Na een tour door de UK en een uitgebreide festivalzomer gaat de band in het najaar weer op tour langs de Nederlandse zalen en zullen ze ook neushoorn op z’n kop komen zetten.

We treffen Willem na zijn vakantie. Een welverdiende vakantie, want samen met zijn band is hij de afgelopen weken veel op pad geweest. Het gaat goed met de band en Smit oogt relaxed. De debuutplaat, ‘Big Love Blanket’, kwam aan het eind van vorig jaar uit en sindsdien gaat de band als een speer. Maar, die plaat, die zou er in eerste instantie niet komen. Personal Trainer was lang een soloproject van Willem Smit wat hij uit wilde bouwen tot een liveband. ‘’Ik ben begonnen met muziek maken in mijn eentje. Ik was aan het ontdekken hoe ik liedjes kon maken op mijn computer thuis. Dat was wel iets nieuws voor me, omdat ik normaal gesproken altijd liedjes maak op gitaar. Ik was toen allemaal demo’s aan het maken en ik kreeg een idee om een liveband samen te stellen rondom die liedjes. Ik benaderde allerlei mensen en vrienden uit de Amsterdamse muziekscene met de vraag of ze mee wilden doen. Veel van hen wilden dat en zo ontstond er een vrij grote band. Dat wilde ik ook graag: een grotere band dan die waar ik in zat. Een band waarmee je heel veel geluid kan maken!” vertelt Willem.

Ondanks de insteek om Personal Trainer een liveproject te laten zijn, werden de nummers van Smit toch uitgewerkt tot tracks die op de debuutplaat ‘Big Love Blanket’ terecht zijn gekomen. Willem: “Ik ben uiteindelijk overgehaald door mijn goede vriend Casper, die bas speelde in de band destijds, om de nummers toch ook op te nemen.’’ Zo werden de demo’s van Smit uitgewerkt, opgebouwd, afgebroken en weer opnieuw opgebouwd. Het resultaat? Een gevarieerde plaat die schuurt, omarmt en op momenten euforisch aanvoelt. Willem: “Ik hou van platen die heel gevarieerd zijn, maar ook van platen die een echte sound hebben. Voor mezelf heb ik besloten dat ik nooit meer bang wil zijn dat een plaat te gevarieerd is. Ik heb dus juist geprobeerd om een gevarieerde plaat te maken die omvatte hoe ik op dat moment schreef.’’ Hoe klinkt dat dan? Als een mix van Blur, Gorillaz en LCD Soundsystem, maar altijd bovenal Personal Trainer.

Nu is er al een tijdje een vaste bezetting voor de band, ondanks dat Smit in het begin voorkeur gaf aan een wisselende samenstelling. Willem: ‘’Het was ook dat de band eerst allemaal wisselende leden had. Bij ieder optreden stonden we in een andere samenstelling op het podium. Er was wel een kern, maar ik vond het destijds leuk om een beetje onvoorbereid het podium op te gaan. Er kwamen nieuwe mensen bij, die snel de nummers moesten leren en vervolgens op een podium dat uitvoerden. Ik vond dat leuk en spannend op dat moment. Misschien ook wel gek, want ik kende zelf die liedjes wel van binnen en buiten. Daar heb ik nog nooit zo over nagedacht eigenlijk, misschien creëerde dat juist wel een soort spanningsveld dat ik interessant vond.’’ Toch maakt het hebben van vaste bandleden het spelen niet minder spannend. ‘’Het is anders. De spanning zit hem niet meer in het overdreven spontane en de verschillende mensen, maar meer in het vertalen in de albumproducties naar live. Ik zit in een groep mensen die goed begrijpt wat ik leuk vind aan een optreden geven. Het is leuk om te zoeken naar een show die we cool vinden en die ook nog lossigheid in zich heeft.’’

En die shows, die moet je ervaren. Na een uitverkochte tour door het Verenigd Koninkrijk, staat er dit jaar een hele rits aan shows door het hele land op de planning voor de band. ‘’We gaan in zalen spelen waar ik nooit eerder heb gespeeld, zoals Neushoorn! Het is mooi om in nog meer zalen te gaan spelen. Hoe meer we spelen, hoe leuker ik het vind. Ik kan zo op nieuwe plekken blijven komen en ook platen blijven maken. Dat is wel the dream. En dat veel mensen onze muziek horen en de shows zien, natuurlijk.’’ vertelt Willem.

Op donderdag 12 oktober 2023 stond Personal Trainer met een uitverkochte show in onze Arena. Bekijk hier de foto’s.