Het onderstaande artikel komt uit de najaarseditie van het Neushoorn Magazine. Benieuwd naar meer verhalen? Bemachtig het magazine in Neushoorn, op een van de andere vele locaties in Leeuwarden of check het online magazine.

Sinds begin 2022 prijkt er maandelijks een interessant avondprogramma op het affiche van Neushoorn: 058 jazzcafé. Iedere maand nodigt 058 Jazz muzikanten uit het genre uit om een sessie te komen spelen in het Neushoorn Café, dat voor de gelegenheid wordt omgetoverd tot een donker jazzcafé. André Valkenburg, programmeur van 058 Jazz, nam het stokje over van FrieJam en organiseert sinds 2021 sessies door de gehele provincie. Zin om een avond betoverd te worden door het samenspel van de jazz? André vertelt ons meer over deze bijzondere avonden.

“Jazz is van oudsher een begrip in Leeuwarden. Waar je vroeger cafés had waar jazzmiddagen werden georganiseerd, was er tot een aantal jaren geleden niet meer veel van over. De doelstelling van FrieJam, de voorganger van 058 Jazz, was altijd om te kijken of er een jazz community opgebouwd kon worden. Dat is vrij uniek in Friesland. Zij zijn daar toen mee gestart, en ik heb toen in 2021 het stokje overgenomen.” vertelt André. Zelf is hij van jongs af aan al geïnteresseerd in jazz en is hij als drummer betrokken geweest bij verschillende jazztrio’s, bigbands en coverbands. Wat hij er zo mooi aan vindt? “De manier van samen spelen. Jazz is een conversatie. Het is in bijna geen enkele muziekstroom zo uitgesproken als in de jazz. Er wordt veel geïmproviseerd, dus je moet heel goed naar elkaar luisteren om zo een mooi samenspel te creëren. Die basis is heel belangrijk.”

Dat samenspel probeert André het publiek maandelijks te laten ervaren tijdens de 058 Jazz sessies, onder andere in Neushoorn. Tijdens deze unieke avonden ontvangt hij jazzhelden uit binnen – en buitenland, zoals Mike Clark (Herbie Hancock e.a.). Met volle zalen tijdens de sessies merkt André dat jazz steeds meer begint te leven in Leeuwarden: “Het is leuk om steeds weer nieuwe mensen bij de sessie te zien. De ene maand zie je oudgedienden, de andere maand ook veel nieuwe mensen. Jazz had altijd een beetje een stoffig imago, ik zie nu steeds jonger publiek bij de sessies. Zowel jong als oud wordt bereikt door, in mijn opinie, de meest pure vorm van muziek maken. De ontmoeting tussen die doelgroepen faciliteren is gewoon heel mooi om te doen”, vertelt André.

“We hebben ook heel erg gewerkt aan de look and feel van de sessies. We willen dat de muziek binnenkomt, maar ook dat je als bezoeker een te gekke ervaring hebt. Ik denk dan aan jazzclubs in New York, waar je als bezoeker bijna bij de muzikanten op schoot zit. Dat proberen we hier ook. We willen dat je het ervaart!” zegt André enthousiast.

Benieuwd geworden en wil je deze avonden meemaken? Je vindt alle edities in het programmaoverzicht!