Het onderstaande artikel komt uit de najaarseditie van het Neushoorn Magazine. Benieuwd naar meer verhalen? Bemachtig het magazine in Neushoorn, op een van de andere vele locaties in Leeuwarden of check het online magazine.

Waar we normaliter de muzikale voorkeuren van een artiest induiken, willen we jullie ditmaal kennis laten maken met één van onze nieuwe collega’s, aan de hand van zijn muzikale big five. Want, sinds april 2023 hebben wij versterking gekregen van Eric de groot. Eric werkt bij ons als educatiemedewerker en werkt mee aan Neushoorn Young. Benieuwd naar zijn favoriete nummers en albums? Ga met Eric mee op safari langs zijn vijf favoriete platen!

Deze plaat was de soundtrack van mijn jeugd: Marilyn Manson – The Golden Age of Grotesque
“Als puber paste ik niet per se in het plaatje van de rebelse, puberende puber. Ik ging door het leven in een vrij extreme kledingstijl, intens zwarte make-up en kilo’s aan ijzeren punten om mijn nek. Klinkt rebels, maar eigenlijk was ik vrij rustig en vooral zoekend naar mijn identiteit. Deze zoektocht uitte zich ook in mijn muzieksmaak en mondde uit in androgyne bands of bands die graag tegen de maatschappij schoppen. Het album The Golden Age of Grotesque van Marilyn Manson is nog steeds een favoriet van mij.”

Op een slechte dag draai ik: Enya – A Day Without Rain
“Als ik een off-day heb zet ik nog weleens mijn Feel Good Spotify playlist op maar ik luister ook graag naar instrumentale muziek voor een therapeutische boost. New Age is momenteel één van mijn favoriete genres waar ik albums zoals Oceanic van Vangelis echt kan waarderen. Vangelis heb ik beter leren kennen via mijn vriend maar Enya is een artiest die ik al vanuit mijn puberteit ken. Het stond toen standaard op in De Oude Liefde, een winkel waar ik vaak één van mijn flamboyante outfits scoorde. Ik was toen geen actieve luisteraar maar nadat het een paar keer in mijn leven terugkwam (als achtergrondmuziek tijdens de lessen naaktmodeltekenen op Minerva en als soundtrack van Lord of The Rings) ging mijn liefde voor Enya steeds meer groeien. Eigenlijk vind ik alle albums van Enya prachtig en word ik altijd vrolijk als ik het opzet, maar de titel van dit specifieke album vond ik mooi aansluiten bij de vraag wat voor muziek ik zou opzetten op een slechte dag.”

Als niemand kijkt, dans ik op: Etienne Daho – Week-end à Rome
“Dit pareltje heb ik ontdekt toen ik bij de kledingwinkel Weekday in Groningen werkte. Het nummer kwam op een gegeven moment voorbij in de winkel-playlist en ik was meteen verkocht. Het nummer neemt je mee in een soort nostalgische 80’s droom waar je gegarandeerd nooit meer uit wil, ik heb ‘m dan ook met regelmaat op repeat staan. De sfeer van dit nummer sluit perfect aan op de albumhoes, waar een gepolijste Etienne Daho met een groene parkiet op zijn schouder zwoel de camera inkijkt. De foto is geschoten door het Franse kunstenaarsduo Pierre et Gilles die nog veel meer mooi werk op hun naam hebben staan. Beiden zijn het googelen waard dus!”

Deze plaat is mijn guilty pleasure: Crush – Jellyhead (Motiv8’s Pumphouse Edit)
“Ik kan een hele lijst aan 90’s hits aanleveren voor deze vraag omdat ik gek ben op 90’s dance klassiekers en dit soort muziek toch vaak gecategoriseerd wordt als foute muziek. Dit heeft me nooit tegengehouden om heel Nederland af te reizen voor festivals zoals Celebrate the 80’s & 90’s with The Hoff, gepresenteerd door niemand minder dan David Hasselhoff. Dit vrij onbekende nummer van Crush trof ik ooit aan in iemand zijn top 100 mixlijstje van 90’s classics op YouTube, waar diegene het op nummer 1 had staan! Niet zonder reden, vind ik, want ook voor mij is het echt de ultimate 90’s clueless-teenage-highschool house anthem. Maar dan wel echt deze remix door Motiv8!”

Dit is mijn meest recente ontdekking: Kim Richey – Rise
“Ik hou van vrij uiteenlopende muziek, waaronder country en americana. In mei heb ik een concert van Gretchen Peters bezocht in de Oosterpoort in Groningen, niet wetende wat het voorprogramma zou zijn. Dit bleek de Amerikaanse singer-songwriter Kim Richey te zijn. Beiden waren erg goed live, maar de muziek van Kim Richey heeft me toen onmiddellijk gegrepen, met name de live performance van het nummer ‘A Place Called Home’ vond ik heel sterk. In juni werd ik 33 en heb ik van mijn vriend de CD ‘Rise’ cadeau gekregen die ik de dagen erna plat heb gedraaid. Echt een aanrader!”