Binnenkort starten er nieuwe exposities in onze voormalige rookruimte, die tegenwoordig gebruikt wordt als expositieruimte door het kunstcollectief van RAAMH. In de loop van 2024 zullen hier drie exposities van verschillende kunstenaars te zien zijn.

RAAMH presenteert:
Berber Struiksma: ‘Lekker koese lytse boef’

In deze bontgekleurde en rauw gevatte video-installatie van Berber Struiksma worden sprookjes met licht en textiel helemaal uitgekleed. Het sprookje van de mode-industrie is als eerste aan de beurt. De mode-industrie lijkt afhankelijk van een bepaalde mate van pretentie; is die echt nodig of is er een alternatief? Met haar doe-het-zelf ethos steekt Berber de draak met deze pretentie en gaat ze op zoek naar een alternatief.

De felgekleurde projecties, op hergebruikt textiel en papier, brengen karakters voort die zich net zoals computervirussen in je computer nestelen, zich nestelen in onze realiteit. Berbers karakters maken hun eigen sprookje met een nieuwe hiërarchie: komt dat zien, komt dat zien.

Berber Struiksma is vers afgestudeerd van de HKU op fashion design te Utrecht (2023) waar haar afstudeerwerk ‘The fool who planted the baked potatoes’ de nodige aandacht kreeg en werd gewaardeerd met de HKU Prijs gemeente Utrecht.

Berbers werkmethode is verwikkeld met haar ethos waar hergebruik een belangrijke pijler is. Niet alleen hergebruikt ze bestaande voorwerpen om een nieuw beeld mee te maken, Berber maakt er haar kracht van om vanuit oud werk nieuw werk te maken. Zowel textiele als digitale onderdelen van oude installaties vinden nieuw leven in nieuwe contexten en maken ontwikkelingen door.

Berber toont een nieuw werk bij RAAMH getiteld ‘Lekker Koese Lytse Boef’
In dit werk legt Berber het sprookje van de mode-industrie ten ruste, of juist de mode-industrie zelf? Het instoppen van deze ‘lytse boef’ wordt bijgewoond door personages die als schimmen of zelfs geesten hun laatste eer bewijzen aan dit schepsel. Wat is de stemming? Een van rouw of een van opluchting? Zullen we zonder kunnen of gaan we het missen? Wordt er een grafrede gebracht of een toost uitgebracht?

RAAMH is een expositieruimte gevestigd in de Haniasteeg onder het dak van Neushoorn. RAAMH heeft als doel een podium te zijn voor jonge en veelbelovende kunstenaars met een specialisatie in installatie-/performancekunst. Wat er resulteert, is spraakmakend, een laagdrempelige manier om in de publieke ruimte kunst tegen te komen. Of je er nu toevallig langs loopt of er speciaal voor naar de Haniasteeg komt, RAAMH is een kleine verrassing die je op je eigen voorwaarden ervaart. Geen hofcultuur, maar steeg cultuur.

Deze eerste expositie te zien bij RAAMH is het startschot van een nieuw seizoen van 3 exposities. En wat een startschot! De opening vindt tegelijk plaats met de eerste avond van LUNA Nights 2024.

Opening: 01-02-2024 om 16.30
Te zien: 01-02-2024 tot 16-02-2024
Openingstijden: 15.00 tot 20.00

Locatie: Haniasteeg bij Neushoorn, Ruiterskwartier 41 te Leeuwarden