Afgelopen maanden konden we genieten van de exposities van Berber Struiksma en Noa Zuidervaart. Nu is het de beurt aan Melissa Oosterloo.

RAAMH presenteert:
Melissa Oosterloo laat zien: Wat Jij Niet Ziet

Melissa Oosterloo exposeert voor het eerst haar werk ‘Wat jij niet ziet’, een installatie die ons een inkijkje geeft in Melissa’s leven met de ziekte van Crohn en de sociale impact die deze immuunziekte met zich mee brengt. Deze solo-expositie vindt plaats in de kleine expositieruimte die door een groot raam vanuit de Haniasteeg te zien is: RAAMH.

Tijdens de COVID-19 pandemie hebben we allemaal de sociale gevolgen van ziek zijn meegemaakt, Melissa haakt in op dit gevoel. Met haar installatie laat ze zien dat ondanks de grote sociale impact van COVID-19 is afgenomen, mensen met een chronische ziekte nog steeds moeten leven met het afzeggen van plannen en isolatie.

In 2019 studeerde Melissa af aan de opleiding docent beeldende kunst aan de NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden en werkt met een hoop verschillende ambachtelijke technieken, waaronder realistisch schilderen, edelsmeden en zeefdruk. In haar afstudeerwerk liet ze met een object van gezeefdrukte glazen panelen whatsappberichten zien waarin ze wordt afgewezen. Melissa’s werk is persoonlijk, maar zet aan het denken over bredere maatschappelijke thema’s.

In de periode waarin velen van ons zich zorgen maakten over de COVID-19 pandemie was Melissa vooral bezig met de ziekte van Crohn. Sinds haar tweeëntwintigste worstelt ze met deze chronische ziekte, maar niet eerder heeft het haar zo de das om gedaan als in 2020 tijdens een opvlammingsperiode van deze immuunziekte. Met name het sociale aspect van de ziekte licht ze uit, gemaakte plannen moeten vaak worden afgezegd. Dit is iets waar Mellisa dagelijks mee in aanraking komt. ‘Ik mis energie’, ‘ik heb teveel pijn’, ‘ik kan niet eens meer opstaan’. Dit zijn geen smoesjes, dit is de werkelijkheid.

RAAMH heeft als doel een podium te zijn voor jonge en veelbelovende kunstenaars met een specialisatie in installatie-/performancekunst. Wat er resulteert, is spraakmakend, een laagdrempelige manier om in de publieke ruimte kunst tegen te komen. Of je er nu toevallig langs loopt of er speciaal voor naar de Haniasteeg komt, RAAMH is een kleine verrassing die je op je eigen voorwaarden ervaart. Geen hofcultuur, maar steeg cultuur.

Opening: 15-03-2024 om 18.00

Te zien: 15-03-2024 tot en met 26-04-2024

Openingstijden: Doorlopend

Locatie: Haniasteeg bij Neushoorn, Ruiterskwartier 41 te Leeuwarden